Ulrika


Ulrika, 15 år, Kabelvåg.
Velkommen til min Dagbok om livet mitt! Er alltid hyggelig med kommentarer og ja
jeg kommenterer selvfølgelig tilbake:)Siste innleggKategorierArkiv


Linker


AnnonserOppsummering av 2013365dager er snart gått!Snart er det natten mellom to år,det som er og det som kommer!For mange en stor glede og motivasjon til å starte på nytt med blanke ark.Til og glemme det som har vært og fokusere på det som kommer. For hvert år vil man skal være det beste!
Når det er sagt holder jeg fortsatt på mitt med at 13er mitt lykketall,for dette året har vært AMAZING på mange forskjellige måter.

Dette er nok det året som har størst betydning for meg! Fra å bo på hybel i Bodø i Januar til å bo i Kautokeino nå i Desember,er stor forskjell!
Tårene har trillet,jeg har angret,fått erfaring,blitt skuffet og sviktet.

Men jeg har også hatt glede,latter,møtt nye mennesker,nye plasser,reist masse,opplevd en ny kultur,leve drømmen,startet på ny skole,jobb og sport!
Året mitt (livet)har fått en helt toltalt vendepunkt alt bare etter en helg i Alta.For 1år siden var jeg sikker på at 3år i Bodø kom til å bli fullført!

Jeg har møtt så mange folk! Knyttet så mange nye vennskap og fått så mange nye minner! Til tross for mange dårlige dager,dager med hjemlengsel og dager en ikke kan forklare.
Er dette et år jeg er så takknemlig for!
Nødvendigvis har ikke drømmen vært å bo i Kautokeino men å ta opp det samiske,å når en da får gjøre sin største drøm kan en ikke annet enn å smile!

Uten NSR folk,familien,de nærmeste vennene og ikke minst folkene i Kautokeino! De jeg går i klasse med,på skolen med,de jeg jobber med,trener med,synger med,henger med,bor med, de som har fått meg til å føle meg hjemme i Kautokeino!
Det er takket være alle dem at jeg føler meg utrolig heldig <3 med all takknemlighet til!
Såklart alt er ikke dans på roser verken i Kautokeino,Lofoten eller Bodø, slik vil det alltid være! Vil alltid være noen som svikter,skuffer men alt dette gjør deg sterkere og er klar for et nytt år "bit i tennerne til det går over"

Året 2014 er det så mye jeg ser frem Til å mottoet blir helt klar "just do it"
Godt nyttår alle sammen<3 håper året deres blir helt AMAZING!

"Bring it on"

Denne tiden er fantasikJeg er siden sist hjemme i Lofoten,nå har jeg endelig ferie og kan slappe av før en ny start i januar! Men er på samme tid utrolig rart å ikke være i Kautokeino å plutselig være i LOfoten! Fantastisk det var det har siden fredag fått gjort så mye og møtt så mange igjen,at det får virkelig livet til å være der det skal være!
Nå ser jeg også hva jeg er takknemlig for i Kautokeino og hva jeg gleder meg til å komme tilbake til! Nå vil jeg aldri være 100% hjemme,har folk i Lofoten og i Kautokeino å kunne ikke vært mer heldig<3
Nå er koften klar og treet og gavene oppe i Morgen venter en dag med nissen og julefilmer strømper og kirken,mat og gaver! Dette er den fineste tiden på året,hvor man viser hvor glad man er i folk!

Alt er klart til morgen dagen!<3

Elsker dager hvor jeg kan ta frem finstasen og få bruke den! I morgen skal kofta på igjen!

JULEFEEEEERIEDa var dagen her, endelig er  det juleferie, jeg er ferdig med alt skolearbeid. Natten til i dag var lang, med nærmere ingen søvn trudde jeg ikke skulle klare å holde meg våken. 
Men det gjorde jeg å særoppgaven i samisk er jeg endelig ferdig med og fått levert inn! Nå kan jeg endelig senke skuldrene og NYTE juletiden! 

 Nå er kofferten pakket å klar(?) den er hvertfall pakket og stappfull og allerede med overvekt! OPS;S
Nå er det bare litt over 3timer til jeg må starte å dra til bussen som går til Alta, blir en 14timers lang reisedag og er ikke framme før kl21.00 i morgen kveld. Helt rart å tenke på at jeg skal hjem snart, vil liksom være på begge steder til begge tider, men det går dessverre ikke!

 

Check 1Hadde matte tentamen i dag, å håper at det gikk bra. Selv var det lange og fæle timer med tentamen, har blitt syk å får plutselig non tak der jeg  det blir exstra værre, noe som såklart var under tentamen. Men men. Kan si meg fornøyd med å være ferdig med alle prøvene for 2013:D 

I går natt leverte jeg inn den store drama analysen av Per Gynt jeg har snakket om de siste ukene, og det gjorde meg 1000kilo lettere. Jobber faktisk best på natten, da blir ting gjort, men søvnmangelen og døgnrytemen blir jo ikke på topp da.
Nå har jeg KUN en ting av skolearbeid å holde fokus på før jul å det er SÆROPPGAVEN! Som jeg skal bruke litt tid på nå før kveld. 


Disse dager = julebord dagerHeisann!!

Siste helg i Kautokeino for i år, å helgen startet i går med overaskelse feiring for ei vennine! Utrolig koselig♥Videre har jeg også siste jobb helg for i år, å kom hjem fra jobb for 1time siden. Nå er finstasen på(kofta) å er klar for første julebord av 3! I dag er det med Dimitri koret!:D 
I morgen blir det jobb og møte en kjenning før det blir jobb møte og julebord med Thon, Thon Alta og Thon Hammerfest. Tirsdagen blir det Julebord med skolen!
Så dette låter bra!!

Ha en super kveld alle sammen!

 

Trenger din hjelp!Trenger DIN hjelp! De 2 første julebordene av 3 går av til helgen, å i et av julebordene er tema Hollywood og filmstjerner. Der skal vi være noen som har vært på den røde løperen! 
HVEM KAN JEG VÆRE? Å hva kan jeg ha på?
Heisann!! 

I dag hadde vi heldagsprøve i Norsk, å var ferdig til 11.15 overaskene tidlig, men kunne ikke ha gjort noe mer å følt det gikk ganske så bra! Var en analysering av et valgfrikt dikt, hvor jeg tok et samisk dikt, så hadde vi analysering av Per Gynt og en gramatikk del! Så håper resultatet blir ganske så bra! 
Nå kl 17, bærer det over til kulturhuset hvor vi skal ha siste forestillingen. Etter det er det rett på Innebandy så er ikke hjemme før sonn i 23tiden i dag. Å da blir det å se over de 5 kapitllene jeg har prøve i, i morgen.


Ting litt på sparken?Sier hele tiden at jeg ikke er den personen som tar ting på sparken, men det viser seg egentlig at jeg er en slik person. 10min før det var oppmøte i dag, bestemte jeg meg, "Heeei jeg vil være med på forestillingen likevel" så da var det bare å finne frem "kostyme" sminke seg i siste liten! Hahaha! ikke viste jeg hvordan ting foregik..jaja! Er en helt fantastisk gjeng å stå på scenen med♥Skal i morgen også og rett etter det blir det Innbandy! For rekker alt heldigvis! Var ikke på Innbandy i går, å med kun 3 treninger igjen før jul må jeg trå til.. 


Dagene fremover blir hektiske i morgen venter heldagsprøve i norsk og fredag er det prøve. Fra Fredag til Søndag blir det full jobbing, samt julebord! Mandagen venter tentamen og Tirsdag er det julebord med skolen.
Torsdag får vi juleferie og Fredag drar vi hjem!
Ja, alle sa til meg at vi ikke sluttet før 20.Desember så bilettene ble kjøpt til da.. men men! Lider ingen nød, for akkurat nå kjennes det litt rart å snart skal forlate Kauto på så lenge! Er så redd for at ting ikke skal være som før, når en kommer tilbake!

 

Hva har Kautokeino gitt meg?Nå som det faktisk nærmer seg hjemreise snart,snart skal jeg hjem på en 18dagers lang juleferie! Noe som jeg gleder meg utrolig mye til, men skal samtidig være så lenge borte fra ei bygd jeg aldri troddde jeg skulle få hjertet mitt i :

Tanken på det er over 5mnd siden jeg flyttet fra Kautokeino, å om 9dager har jeg bodd i Kautokeino i 5månder, er en helt syk tanke å tenke på! Da jeg var på vei hit helt alene, kvelden før skolestart , var jeg så sjelven å nærvøs. Lurte flere ganger på hva jeg egentlig hadde gitt meg ut på. Hadde jo selv et ønske om å kunne være her, men var egentlig forberdet på å reise hjem etter 1uke på grunn av alle de ryktene en hørte. Å hvis det var sant, nei da var det ikke en riktig plass for meg å være. De første dagene gikk, å alt var utrolig nytt å spenndene men var så usikker på om jeg faktisk kom til å trives her.Gikk faktik flere uker før jeg sa at jeg ikke angrer(for jeg ville være helt sikker)

Nå nesten 5månder senere men 8månder siden jeg bestemte meg for å flytte angrer jeg ikke et sekund.

Det å bo i Kautokeino er ikke bare helt fantastisk bra, eller helt dårlig! Det har alt fra begge sider, både på godt og vondt som alle andre plasser. Ganger hjemlengselen har vært så utrolig stor, og ganger jeg har spurt meg selv hva jeg egentlig gjør her. Målet mitt og drømen min har preget meg hele livet, og er nok den eneste grunnen at jeg er fast bestemt på å være her.


For andre kan det høres rart ut, å det skjønner jeg! Men å leve hele livet ditt å vite at du er samisk men ikke får det bekreftet, få høre at det bare er tull, og  når du da som ungdom får vite at nei du er samisk! Du får vite at du enda har en sjans. Det er nesten slik som da man lekte med Barbie dukker og hadde de drømmene om slott og halve kongeriket. Drømmer som aldri ble sanne,men plutselig ble drømmen sann. Ja du kan tenke deg det er en tanke jeg enda ikke har vent meg til. Jeg lever faktisk drømmen min! Drømmen som jeg som liten jente hadde.
 
Om jeg hadde bodd hjemme denne plassen hadde det nok ikke blitt det samme! Ja, hadde nok lært meg noen ord. Men når en bor på en plass der det meste skjer på samisk og\eller på begge språk lever du i det. Du ser samisk over alt! Gatenavn,butikken,skolen, alle snakker og det er folk som har og er oppvokst med det samiske.

Følelsen er ubeskrlivelig! Greit jeg er ikke den som snakker samisk til alle, der har jeg nok gjort meg en uvane og feiget litt ut( for å ikke si feilt)  men med enkelte venner går masse kun på samisk, og skriver det meste på meldinger og snapchat på samisk om en kan! Språket det kommer med tiden, og mye tid og læring ligger bak. 

Men det å faktisk bo i et samisk milijø er helt FANTASTISK!♥


Det at jeg var så aktiv da jeg først kom hit, er jeg utrolig glad for! Til tider har jeg ikke hatt noe tid til å rekke alt, men alt har gitt meg stor betydning.

Det å ha fått jobb på hotellet å brukt de fleste helge morningene mine der er jeg utrolig glad for! Har lært utrolig mye å blitt kjent med masse folk,både langt borte fra men også fra samiske områder. Hotellet er også med samisk stil, så rutinene om morgen har gått til samisk musikk om og om igjen og med de samme samiske bildene. I tillegg er jobbuniformen en jobbkofte. Dette har gjort at jeg har lært mange nye sanger, og lært utrolig mye om både bygda og det samiske av å jobbe på hotellet! Gjestene spør og om jeg ikke vet må jeg jo finne svaret.

\\høstfestivalen med Karpe Diem

Det å ha gått i så mange kor som jeg er med på har igjen lært meg samiske sanger, og ikke minst blitt kjent og opplevd så utrolig mye.

Er jo bare en ting jeg kan takke, politikken! Rettele sagt NSR! Foruten dem hadde jeg aldri verden bodd her nå å levd min drøm! Så NSR,dere har en stor ære og takk å håper noen av dere leser dette?
Dette året har jeg blitt politiskaktiv,vært på sametinget og vært som treini for NSR, noe som har vært utrolig spenndene! Lært utrolig mye om sametinget og vært med å sett hvordan alt foregår, fått meninger og synspunkter i samiske saker. OG forandret mange etter jeg kom hit! Funnet mine hjertesaker hva jeg skal kjempe for, for en dag er drømmen å bli politiker å selvsagt for NSR?

\\valgdag på skolen
 
Har også startet på en sport jeg aldri trodd jeg skulle starte på frivillig! Men det er utrolig artig. Såklart er jo den kløna og er ikke noe flink, men er en utrolig gøy sport og bruke tiden på, å noe jeg virkelig vil bli flink i! Her går jo alt som regel på samisk, spesielt under en trenings kamp, da gjelder det å prøve å skjønne å forstå. Utrolig gøy, man lærer helt andre ord innenfor en sport enn hva jeg ville gjort om jeg satt hjemme å øvet.

Det jeg skal frem til er at uansett hvor langt jeg skriver dette innlegget, får jeg ikke sagt nok. Jeg lærer noe på alt jeg er med på! Er en helt annderledes kultur utrolig spenndene å oppleve. 

Jeg er bare så utrolig takknemelig,høsten her har vært helt fantastisk! Vinteren er helt magisk og folkene her er bare helt suveren! Så livlig og glade folk, at det blir rart å reise hjem fra mange av disse nå snart i ferien.


TUSEN TAKK♥BOR PÅ EN FANTASTISK PLASS, GÅR PÅ EN HELT FANTASTISK SKOLE, HAR HELT FANTASTISKE VENNER,KOLLEGAER OG BYGDA ER NYDELIG TIL TROSS FOR NULL FJELL OG HAV! ♥ 

Bygda som man ikke hører noe positivt om, har blitt ei bygd jeg føler meg hjemme i! Mitt andre hjem♥ Å har en først flyttet hit har man ikke noen planer om å flytte vekk med det første.. har utrolig mye jeg vil gjøre her både høyskolen å det hele.. så ryktene går nok for at folk er redd for å stifte seg her, for finnes ikke noe vondt om bygda. 

SÅ " Hva har egentlig bygda gitt meg"  ? den har startet min store drøm, den har startet min kamp i å ta til det samiske. Den har gjort meg kjent med masse stolte samer,som jeg som liten ikke trudde det fantes ettersom det ikke var noe positivt å høre. 

Sámegiel blohkkabeaiviI dag har vi hatt samisk bloggdag, å har egentlig gjort utrolig mye. Startet dagen med å oversette artikkelen Avvir hadde skrevet om meg,etter fulgt av høyt lesning fra en nokså vanskelig samisk bok! Så avsluttet vi dagen med å lage samiske julekort, å er jo så klar for jul nå at det gjorde ingenting! Er utrolig gøy med slike blokkdager i fag man virkelig liker, selv om det til tider kan bli nokså så kjedelig å være helt alene i klassen, men men! I morgen har vi da blokkdag i Matte, noe som jeg virkelig ikke ser fram til ettersom at Mandag i neste uken også blir blokkdag i Matte. 


Avvir laget en artikkel om meg, der de skrev om at jeg vil ta tilbake min samiske identitet! Det som var gøy med dette intervjuet var at han ville ha fra flere vinkler! Han snakket med Mamma der hjemme, de jeg bor hos her i Kautokeino, Anne Karen og sametings presidenten! Alltid koselig å få høre så koselig ord!

 

ELSKER DET SAMISKE SPRÅKETDagen i dag har vært hel fantastisk... eller ikke! Våknet opp i dag høvelig sent(men utrolig godt å få sovet ut) Noe som ikke var en del av planen, ettersom jeg skulle bruke morgen til kveld med oppgaven.. men valgte å høre på kroppen i dag, når jeg våkent opp å ikke følte meg i form! 
Så dagen i dag har rett å slett bare gått til en ting å det er særoppgaven. Dette går fremover, heldigvis! Men har ennå en GOD del igjen før jeg kan si meg helt ferdig med oppgaven. I morgen er det skole igjen, å ser faktisk frem til det! Dagene går bare i surr om en har fri(selv om det har vært utrolig godt da) 
I morgen har jeg 7timer med samisk å gleder meg utrolig mye,er så utrolig mye man lærer med en hel dag samisk! 
Blir mye læring av ord som vi trenger i denne tiden, nemelig juleord! Da jeg etter jul skal fortelle på samisk hva jeg har gjort i julen! Håhå!
Vi skal også oversette intervjuet som var i Avvir om meg på samisk. I tilegg må jeg lære meg mer om settnings oppbygningen da noen av sidene i særoppgaven skal være på samisk! HJELP!

\\betyr " snakk samisk te mæ" 

Gleder meg utrolig mye!Etter dagen i morgen har jeg kun 2 timer samisk igjen av 2013, så nå må jeg henge i! Er normat ikke den med mest motivasjon i alle fag, men er det noe jeg virkelig brenner for, legger jeg all min sjel i den.
Slik som det å lære seg samisk, et språk jeg har vilt snakket hele livet. Et språk jeg vil bære med meg videre og et språk jeg vil flere skal snakke.

Derfor er også særoppgaven utrolig viktig for meg, har utrolig høye forventinger og krav til meg selv på den oppgaven. Å blir så klart veldig skuffet om jeg ikke får det resultatet jeg jobber for. Siden særoppgaven er fra samisk faget gjelder det å gjøre det best mulig!

 

Mye å komme i havn med
Akkurat nå har jeg vasket vekk ansiktsmasken og sitter godt plantet i sengen! Tanken på at vi har fri i morgen, er så utrolig herlig. Så dermed skal jeg utnytte det for fullt, å sitte oppe lengst mulig med særoppgaven min, slik at jeg forhåpentligvis kan si meg ferdig ganske så snart. Ja for jeg må faktisk starte helt på nytt med denne oppgaven, noe som irriterer meg veldig! Alt hadde blitt borte, men men! 
Skal få unna de 2 store innleveringene som ligger å ganger på meg nå, slik at den siste tiden kan jeg nyte for fullt, pakke inn julegaver og ha ordentlig jul

Er så utrolig rart at jeg kun har 1 helg i Kautokeino igjen av dette året! Tanken på at jeg skal hjem snart etter 3mnd er utrolig rart, en veldig blandet følelse! Men klart gleder jeg meg veldig


Måtte starte helt fra startenHeisann!!

Etterr min rene fortvilelse i går, har hele kvelden gått til å starte helt fra starten! Helt fra starten med særoppgaven. Utrolig kjedelig, og ganske så frustrerende. Så nå har den meste av tiden gått til å hentet opp informasjon igjen,linker og sett klipp! 
 12Dager har jeg på meg å bli ferdig med særoppgaven.. Er jo nesten slik at jeg får lyst å gi opp, va komment ganske så langt! Men de sir det er en mening med alt?Hva meningen med dette har jeg enda ikke funnet ut av..
Så om dere ikke hører fra meg er det for jeg sitter her inne med særoppgaven og drama analysen som skal leveres om 12dager!!!

 

STRESS STRESS STRESSHeisann!!

Endelig er det helg! Ikke hvilken som helst, LANGHELG! Har fri på mandagen, noe som kommer til å bli utrolig herlig. I tillegg fikk jeg melding fra sjefen tidligere i dag, å starter ikke på jobb før 11.00 i morgen, som betyr at jeg slipper å stå opp midt på natten nesten. 
Nå er jeg endelig ferdig med den ene oppgaven og i dag fikk vi unna halvdagsprøve i engelsk, noe som er utrolig herlig! 
Nå har jeg kun en stor analyse av dramastykket " Per Gynt" og særoppgaven igjen før jul! Noe som kanskje høres veldig lite ut, men nei det er det slettes ikke. Særlig ikke når noen av sidene må skrives på samisk.

I tillegg har vi ingen vanlige skoledager i neste uken
Blokkdag= en hel dag med kun det faget
Tirsdag= Blokkdag i samisk 
Onsdag= Blokkdag i matte med prøve
Torsdag= Blokkdag i Norsk med heldagsprøve
Fredag= Blokkdag i Samfunnsfag med halvdagsprøve
Mandag= Blokkdag i Matte med heldagsprøve 

Så jeg har ikke lite å gjøre, i tilegg har jeg innebandy og kor, være med venner, 2 jobber og må snart begynne og pakke koffertene og få gavene pakket inn.

Så utrolig stresset for tiden,men nå skal jeg sitte noen timer med særoppgaven før jeg tar kveld å legger meg til en ny jobbhelg! 


Vinteren her er helt fantastisk!
 

Samehjertet Episode1Heisann!!

Anne Karen og jeg har laget en "serie" som vi skal post ut en gang i uken. En serie som handler om fordommene om samer og Kautkeino! En serie som blir bassert på alle fordommene man hører, om denne plassen! 
Denne serien blir å slutte med hvordan det EGENTLIG er å bo her!

Første episode av " Samehjertet" handler om hvordan det var for meg før jeg flyttet opp hit og da jeg ankom denne plassen! FØLG MED
Fordommer kan være så mye, og er så glad for at jeg bet tennene mine sammen til tross for alle fordommene

Samehjertet Episode1Heisann!!

Anne Karen og jeg har laget en "serie" som vi skal post ut en gang i uken. En serie som handler om fordommene om samer og Kautkeino! En serie som blir bassert på alle fordommene man hører, om denne plassen! 
Denne serien blir å slutte med hvordan det EGENTLIG er å bo her!

Første episode av " Samehjertet" handler om hvordan det var for meg før jeg flyttet opp hit og da jeg ankom denne plassen! FØLG MED
Fordommer kan være så mye, og er så glad for at jeg bet tennene mine sammen til tross for alle fordommene

Å ikke strekke tilHeisann!!
(
dagens klageinnlegg
Mandagene er ganske greie dager, ikke noe fag fra 11-14.20 så med andre ord mye fritimer. Passer egentlig utrolig bra på mandager! Skulle jo både til kor og videre på besøk i dag,men har rett å slett vært sikkelig dårlig!Når jeg først får vondt i hode, kan jeg til tider bli sengeliggene for at  det blir så ille.Gikk rett i seng da jeg kom hjem, uten å få i meg middag en gang. Nu så begynner det å bli bedre, men er jo så typisk nå når det går mot kveld..åååååå! Skulle jo bruke tiden på å både starte å frysne tørkle jeg skal bruke til jul og særoppgaven, men ikke noe fikk jeg gjort i dag. 
Er en helt forferderlig følelse å må si nei, å faktisk holde seg hjemme, å ikke få gjort noe man skal. Hater følelsen av å skuffe folk og ikke strekker til.Så derfor har jeg aldri tid til å ligge hjemme å bli frisk. Skulle jeg gjort det, hadde jeg hatt utrolig mange fraværsdager!

De neste ukene som kommer blir det mye å holde i sjakk. 8 prøver, innleveringer og oppgaver, kor øving, innebandy, jobb osv.. gleder meg så til jeg er ferdig med alt skolearbeid og kan senke skuldrene å telle dager til ferien. Nå går hver dag for fort,og i morgen er det 3.Desember alt!
Nå må jeg hive på siste innspurt å få gjort alt ferdig får 19.Desember! Ikke lenge igjen, å kjenner jeg gjør ikke annet enn å stresse hele dagen. 

Vi filmer en serieHeisann!!

 
Desember er kommet og julestemmningen er godt på plass. Kalenderne er oppe og pynten på plass, nå er det bare 18dager igjen så er det skoleslutt og ferie,tiden går utrolig fort. Julen nærmer seg med stormskritt og utrolig mye som må gjøres av, julepakking og forberedelser, øving til konserter og drama analyser, særoppgaver og ja! Alt for mye på liten tid,så er ikke helt klart til jul enda. I tilegg går alle helgene fra til ferien til å stå opp kl 05.00 å jobbe til 15-18 tiden. 

Siden hele helgen har gått til jobbing, dro jeg endelig å var litt sosial i går kveld, da alt av rydding og slikt var ferdig! ENDELIG
Er jo så utrolig mange fordommer om Kautokeino, så vi skal lage en serie om hvordan folk TROR det er og hvordan det EGENTLIG er. Så i går kveld kom vi på at vi lager en serie, med ny episode hver uke. Første episode kommer senere i dag, så følg med:)
Vi hadde det hvertfall veldig gøy med mye latter,hah! 


 

hits