Ulrika


Ulrika, 15 år, Kabelvåg.
Velkommen til min Dagbok om livet mitt! Er alltid hyggelig med kommentarer og ja
jeg kommenterer selvfølgelig tilbake:)Siste innleggKategorierArkiv


Linker


AnnonserHva mer kan man ønske seg?Nå er madrass i boks og i morgen skal jeg begynne å pakke å finne frem. Kofter, sjal,sølje,kamera osv.. Onsdagen tar jeg tidlig vinterferie, og det kommer til å blir ubeskrivelig herlig! Reiser med 3andre til Tysfjord i bil. Har selv aldri vært i Tysfjord,så det kommer til å bli utrolig spenndene. Vi skal kjøre hele veien, så blir en lang tur, men ikke minst utrolig koselig! 
I Tysfjord skal jeg være fra Onsdag til Søndag. Torsdags kveld kommer resten av gjengen som skal være med, og vi regner med vi blir en gjeng på 30stk. NOEREH skal arrangere landsmøte, så dit kommer masse samiske ungdommer!
Selv er jeg en del av "programmet" å skal holde et foredrag Fredagen der! Noe jeg er utrolig spent for. Men mi snille gode Mathilde kommer til Tysfjord,da får jeg også metalt støtte under foredraget! Hun skal faktisk være der hele helgen sammens med oss, noe som blir utrolig koselig♥Sist vi møttes var i jul og det var UNDER en dag! Vi satt faktisk å snakket om at vi har bare møttes 4dager siden skolestart, noe som er utrolig sykt! Så gleder meg veldig til å treffe den jenta igjen, vi har så mye å ta igjen, å i tilegg kan vi krysse av på en ny plass vi har reist sammen! 
Søndagen reiser jeg til Bodø sammens med Mathilde og blir der i noen timer, da får jeg forhåpentligvis møtt en del av Bodøfolkene der, før jeg reiser videre! For jeg skal faktisk hjem en snar tur! Siden vi har vinterferie Mandag og Tirsdag, er jeg hjemme i Lofoten da! Savner de der hjemme så utrolig mye. I tillegg blir det litt godt å få litt ferie så det her kan ikke bli bedre. 

Vet at det kommer til å bli helt forferdelig trist å foralte alt det her igjen! Men hedligvis kommer April og Mai snart med mye ferier så det blir det flere hjemturer.


Når man bor så langt borte er all tid verdifull tid! Sist kom disse to på flyplassen når jeg hadde 2timers venting! Utrolig koselig!  

Når tiden blir lang, strekker hjemlengsel tilI går var det alle hjertersdag og den ble tilbringt med vertfamilien, med 3 retters middag, noe som smakte helt fantastisk godt! Senere på kvelden dro jeg til Adele å så film, spise brownies og godis! En superfin "feiring" var nå hvertfall ikke helt alene♥
Herlig er også tanken på at det kun er Lørdag i dag! Mandag tar jeg en fridag,for å kjøre hele dagen i Alta, og jeg gleder meg veldig! Er så utrolig herlig å lære så mye og dagene telles sakte men sikkert ned til den dagen jeg kan kjøre opp! Det skal bli helt ubeskrivelig herlig, å få lappen i handen. 
Tirsdagen er det åpen dag på skolen, og Onsdagen er det bare 1uke til jeg reiser til hjem fylket for å holde foredrag! 


Gleder meg som en liten unge til å få kjøre igjen, men også til å reise til Nordland uken etter! Har ganske så mye hjemlengsel nå for tiden, og selv om jeg ikke møter noen hjemfra, så er det nesten hjemme. Egentlig ganske så trist at jeg er 4timer unna hjemmet mitt i 5dager, men ikke har muligheten å dra hjem.. men men! Regner med at jeg vender nesen hjemover til Lofoten i April, noe som skal bli utrolig godt.
Trives helt fantastisk godt her og kunne ikke hatt det bedre. Men hadde de der hjemme vært her hadde alt vært perfekt! Er så knyttet til de der hjemme, at det å få se dem hver 3mnd er helt forferdelig. Særlig mine småsøsken. Det er også når man er borte at man merker hvor mye en person betyr for en! 
Merket ikke noe av dette da jeg bodde i Bodø,for jeg var hjemme så å si hver helg. Det var ikke mer enn 4dager borte nesten, nå har jeg hvert borte i over 2mnd.. og i høst 3mnd! Så helt klart en STOR overgang.. er ikke like lett som før å komme seg hjem!Alt er så utrolig dyrt,for jeg må ta 3fly for å komme meg hjem. 
Derfor er også motivasjoen for å få lappen utrolig stor! Å det å spare til bil. For da skal jeg kjøre hjem til Jul, med bilen full av gaver så jeg slipper å få overvekt på kofferten igjen! Hahah! 

Savnet er utrolig stort, men man lærer så mye! Har folk i Bodø jeg ikke har sett siden skoleslutt og det merkes! Det skal bli så herlig å se alle disse igjen i April,Mai, og Mars går turen ned til Oslo i skolesammenheng,  da får jeg også møte en del kjente♥

Man lærer det å sette pris på det man har, men også hvem man faktisk burde savne! Hvem som er der, og hvem man aldri hadde. 

Jeg bor ikke så langt unna, og i sammeland!Jeg bor ikke på andre siden av jorden som mange andre på min alder gjør akkurat nå. For meg så er avstand avstand. Uansett om jeg er her i Kautokeino eller i USA, så kommer jeg meg ikke hjem uansett. Er likevel langt unna!  

Jeg trives utrolig godt her oppe i kalde nord! Har startet et nytt kapitell og ny del av livet. Føler meg faktisk hjemme! Er her jeg bor og er her jeg blir å bo de neste 2årene, dette er min eget hjem som jeg har valgt! Hjemmet hjemme i Lofoten, vil alltid være hjemme uansett hvor jeg er, for der er alltid Mamma og dem! 

Men uansett hvor enn jeg er i verden, vil alltid savnet av de nære og kjære være der! ♥ 

DayoffI dag har jeg for første gang på lenge, vært hjemme hele dagen! Det har egentlig vært ganske herlig å ikke gjort noe. Bare slappet av. Er ganske greit med slike dager i grunn også. Da får man tid til ting man ikke tar seg tiden til, øve på samisk,lese til teorien og slike ting. Merker veldig at dagene går i ett her, er utrolig dårlig på å si nei til ting eller slenge meg med på alt for mye. Så null ting på programet i dag, var ikke feil. I morgen er det full rulle igjen, før det snart blir helg. 

Ute er det også faktisk varmt ute! Jeg kan faktisk gå hjem fra skolen uten å få krampe i bena når jeg kommer inn av kulda.Noe som er utrolig herlig ettesom man fint kan hefte en halvtime hjem. Da er det ganske kjekt å gå i mildvær! 

Snart er det helg, på Mandag har jeg 5-6 nye kjøre timer på kjøreskolen, og om under 2uke er det klart for vinterferie! Uken etter reiser jeg en hel uke til Oslo via skolen, så nå begynner en tid med mye reising og opplevelser! 
 

1 år siden det nye startenFor et år siden på denne tiden, visste jeg utrolig lite. Alt surret i hode, å hadde nettopp etter 9-8år fått høre ordene jeg drømte om å få høre som liten. Etter at jeg som en liten jente unge drømte dag inn og dag ut om å gå i kofte, joike, ha rein, bo i lavvo og snakke samisk, isteden for å være rik og bo i Las Vegas. Høres kanskje ut som jeg er gal av noe slag, men har siden jeg var liten, alltid følt at jeg var samisk. Alltid følt at jeg må kjempe for å kan kalle meg samisk. 
For 1år siden startet mitt eventyr. Etter at jeg som liten jente fikk høre at jeg aldri kom til å være same. Var det ganske rart å høre 9-8 år senere at " jo DU kan kalle deg like mye same som oss"  Å det er der min historie starter. Jeg meldt meg inn i NSR, som jeg da trudde bare var en gruppe for samer. Ikke viste jeg om samepolitikk, sametinget eller noe slikt. Etter at jeg som 7-8åring fikk høre at jeg måtte bare legge vekk tankene om å bli same. Hadde jeg ikke noe innteresse av å lære meg mer om samer og det samiske,når jeg selv aldri kunne bli det.

2mnd etter (April 2013) reiste jeg til Alta hvor NSR ungdommer hadde konferanse. Uten den helgen hadde ikke ting vært slik som det hadde vært i dag. Var den helgen som startet alt for meg. Etter en helg med koftekledde,hjertesaker, glede, samisk, historie, var det tanken som slo meg" nå eller aldri" Da jeg kom hjem hadde jeg på 1UKE ringt, Vadsø, Alta, Kautokeino,søkt på skoleplass, fått skoleplass og startet og fune boplass.Alt skjedde så fort, og faktisk er det en av de få tingene jeg har gjort så fort å ikke tenkt så mye over! Eneste som slo meg i hodet var " nå eller aldri"


Å tenke tilbake for et år siden å til nå er egentlig ganske rart, har gjort og fått opplevd så mye! For et år siden viste jeg ikke hva NSR hva en gang, kjente ingen samiske ungdommer og hadde ikke kofte,visste ikke at min barndoms drøm kunne bli sann og ikke at jeg skulle droppe danselinjen og flytte til en plass hvor du hører samisk hver dag.

NSR betyr utrolig mye for meg, nettopp pågrunn av dette! Hadde jeg ikke reist til Alta den helgen hadde jeg ikke fått intrykkene og bekreftelsen jeg trengte. NSR startet mitt drømmekapitel, å er derfor helt naturlig for meg å fortsatt være en del av NSR. På 1år har jeg klart å sotte meg mye inn i politikken og er min store drøm å komme inn som repensetant for NSR ved neste valg. 
NSR står for det jeg står for, å da er jeg hvertfall på rett parti. Det å være med å engasjere seg, ha hjertesaker og kunne gjøre forskjell er helt fantastisk. Etter min samiske historie har jeg veldig mye hjertesaker, veldig mye jeg brenner for, planer og ting jeg skal jobbe for! Det å kan være med å bidra til det samiske(noe som er veldig viktig for meg) er suvernt! 
Å nå sitter jeg faktisk som varemedlem for lokallaget for NSR i Kautokeino,hvem hadde trudd det for et år siden?


Nå har jeg mye meninger og mye hjertesaker jeg står for. Mye jeg skal jobbe for og mot. Mye har av  meningene mine har faktisk forandret seg etter at  jeg selv har levd i det samiske, og oppdaget min egen menning på ting. Har egene ting jeg står for å skal kjempe for. Å for å være meg er det utrolig, jeg som så vidt kan noe om partiene på stortinget, satser fult og helt på sametinget. Men som de sier man satser på det som engasjer en hver!

Jeg kunne ikke et kløiva ord samisk! Nå kan folk holde en samtale hvor jeg kan få med meg mye, skjønne enkelt ord og i grovt sett få med litt av innholdet. Kjempe artig! Et språk som er veldig fasinerende og følge med på. Når det er sagt er jeg ikke den flinkeste til å snakke selv. Utrolig domt egentlig, startet nesten med en gang å være sikkelig tilbake med å snakke. For blir på en måte "unaturlig" å snakke et språk man ikke har snaket.  Særlig når det er så få som kan spårket og man er under læringsprosses på å lære det. Samisk føler jeg følger mye med i det å være samisk. Å derfor er det så viktig for meg at jeg har startet nå for å lære det.Selv om det egentlig er ganske sent og skulle helt vært født med det språket men..  Da kan jeg hvertfall klare å påvirke mine små  søsken, og forhåpentligvis få mamma og dem med på læringen. Slik at dette blir noe søskene mine tar videre, at det samiske kommer tilbake for fullt og ikke bare hos meg. Slik at det blir naturlig for dem å snakke språket som større og at de kan tørre å snakke mer samisk, noe som jeg sliter med. Men merker at med små barn er det så mye enklere å tørre å holde lange samtaler.

Er jo utrolig rart å ikke kan være hjemme å følge opp mine søsken, å se dem når jeg vil. Når jeg bodde i Bodø, var det bare en båttur i mellom. Nå trengs det flere mnd planlegging for å finne reiserute og biletter til fly. Nå er det over en mnd siden sist jeg så dem, og det merkes veldig! Samvitigheten er utrolig dårlig, spesielt ovenfor søskene mine. Vil jo være den søsteren som alltid kan være der for dem. Istedenfor er jeg den som bor så langt unna! Men håper virkelig at dem takker meg når dem blir stor. Takker meg for at jeg tok tilbake det samiske, og startet å påvirke dem med engang. 
For er det noe dem synes, så synes de det er utrolig morsomt. Å ringer meg stadig å spør " hva er det på samisk" når man er små tar man så fort etter også,at det er jo min oppgave nå til å gjør som det blir noe dem vokser opp med!
 


 Så et år fra jeg startet eventyret til nå, har jeg startet på
samisk videregående skole
lærer samisk på skolen
bor i Kautokeino
kjøpt meg 4 kofter
sunget på sameting åpningen,
deltatt under valgvake
blitt medlem i NSR
Sitter som varmedlem for NSR kautokeino
Holdt foredrag på hjemplassen min om det samiske og Kautokeino
feiret min første 6.Feburar på ordentlig vis 
Lært masse samiske tradisjoner
Synger i samisk kor
Vært med reinsdyr og reinkappkjøring
Blitt kjent med masse samiske folk
Vært i de to samiske aviser og en nett avis om min samiske historie om " veien til det samiske" 

og listen er så utrolig lang! Har med andre ord fått til en kjempe start og det kan bare bli bedre.

Om 2 uker reiser jeg på NOEREH treff i Tyfjord( samisk ungdoms organisasjon) hvor jeg har blitt spurt om å holde foredrag "veien til det samiske" Da blir det igjen en super helg med masse samisk ungdom og fler og bli kjent med og mye å lære.
Å det ser jeg utrolig frem til! 

Ellers har jeg funnet ut at jeg bor på riktige plass, en plass hvor det meste foregår på samisk, det er faktisk som å leve en helt annen plass! Så mye som er forskjellig! Men en helt fantastisk opplevelse å så mye lærdom man tar med seg.
Er så glad for at jeg tok dette valget og veien videre er enda lang å gå, men mye nærmere enn hva den var for 1år siden!
 

Så når jeg først er i gang må jeg bare takke!
Takke alle der hjemme, de som har vært med meg fra start! De som har støttet valget mitt og hjulpet meg på veien.  
Takke alle de her i Kautokeino som har vært der for meg siden jeg kom hit! Hadde jeg ikke trivdes her hadde det aldri gått. Å er så glad for at jeg har blitt kjent med helt fantastiske folk! Kanskje litt klisje, men hadde jeg ikke hatt noen her i Kauto, hadde jeg ikke klart å vært her lenge! Så Kautokeino må nok ha mye av æren for at jeg fortsatt kan leve og jobbe for min samiske vei♥ 

Hvor skal man være i påsken?Dagene går utrolig fort her, å mye skjer på kort tid! Har endelig fått opplevd 6.Februar og feiret den på ordentlig vis, noe som var helt fantastisk. Feiringen bestod av skole, og underholdning der som min klasse hadde fikset. Felles bidus og kakespising, opptredning, konsert,iskino, og mat på hotellet! Alt i alt en SUPER feiring♥
Har også for første gang fått vært med reinsdyr på nærthold,kjørt scooter,vært på scooter turer, reinkappkjøring osv.. lønner seg å jobbe på Thon hotel med andre ord.
Neste mandag er det kjøre timer i Alta igjen, og jeg må vel sette av tid snart til å ta teorien 3.mars som jeg håper på, men stress er det heldigvis ikke har jo 6mnd på meg. 
I slutten av denne mnd reiser jeg til Tysfjord for å hold foredrag, noe jeg ser utrolig frem til! Litt surt at det bare er 5-6timer hjemmenfra.. men men! Mnd etter reiser jeg en hel uke til Oslo.

Så til det  store dilemmaet , HVOR JEG SKAL VÆRE I PÅSKEN? Om jeg skal hjem, eller oppleve påsken i Kauto som alle skryter av? Å om jeg skal hjem, må jeg bestemme meg fort. For bilettene forsvinner fort og stiger veldig i pris. 
Er i slike situasjoner man ikke skulle ha flyttet. Man vil alltid ville være begge plasser samtidig. Føler meg hjemme her i Kauto og vil jo av den grunnen også være her. Men hjemme i Lofoten har jeg resten av de som hører til at alt er hjemme, å vil være med dem også! Hater virkelig slike avgjørelser, for uansett hva jeg velger vil ikke noe bli bedre enn det ene. For vil være en av plassene jeg ikke får være på! 

Fra 6.Februar♥:
Er ikke domt å jobbe på hotellet! Opplever så mye og får så mye lærdom og opplevelser fra det samiske!  

tiden framover med muligheterKjøretimene på Mandagen var så bra! Så fornøyd med læreren og kjøreskolen, å ikke at det har så mye å si, men bilen var også helt fantastisk♥Fra en som så vidt har kjørt før lærte jeg meg overaskende mye de timene! Neste gang skal vi kjøre 6timer, så da må jeg ta en fridag fra skolen, men men! 2 uker etter det er målet å ta teorien om søknaden min om førekort er blitt godkjent,da har jeg også kjøre time å da skal vi starte med glattkjøring. Det går utrolig fort, å gleder meg så til den dagen jeg har alt i boks å kan kjøre alene!! 
 
Har så mye godt i vente fremover, å ser så frem til lysere tider. Er mye reising som blir, mye sponset turer faktisk. Men kommer stadig over nye tilbud, og et nytt tilbud senest i dag. Man da er det alt fra 3månder, helger og uker reising rundt i Norges land. Å reisegrunnen er MIDT i blinkken for meg. Så håper jeg allerde kan være med fra vårparten av, men før den tid sier jeg ikke noe merMen et av målene i år var å reise mest mulig, uansett hvor bare reise å takke ja!  

Har veldig mye å se frem til nå, å ut fra det kan dette året bli helt fantastisk! 

Nå for tur står samefolkets dag på listen, i morgen er det siste øving før opptreden i hallen! Aldri har jeg feiret denne dagen, å ser utrolig frem til å gå med kofte og feire denne dagen, slik alle burde gjøre! Noe som irriterer meg veldig at det ikke er en rød merkedag på kalenderen! Men det skal jeg gjøre noe med..
 
Fine bilen jeg skal øvelsekjøre fremover:D  

første timer med trafikkskolen
Nå er jeg pakket å klar, i morgen tar jeg tiiidlig bussen til Alta. Å det kommer til å bli en LANG dag! Når man bor litt utpå landet må man nøye seg med at bussen går en gang for dagen. Så blir en 12timers dag i storbyen i morgen. Er ikke så fan av å være så lenge i byer jeg ikke har kjennskap til eller kjenner men men! 
Har fridag i morgen!
Så i morgen skal jeg ta mine første kjøretimer på kjøreskolen, og gleder meg masse:D Å siden jeg først er i Alta i morgen, tar jeg ikke bare 1kjøretime men 4!
Også blir det en dag med lang venting, å da får man tid til å lese teori, og se om man finner noe i butikkene!

 Nå må jeg forte meg å sende inn en norsk oppgave om sørsamisk eventyr, før jeg må ta kveld, slik at jeg klarer å holde bilen på veien i morgen! 

hits